Yeni bir tanı ve tedavi yöntemi: Denge tahtası
17/01/2018
Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öÄŸrencisi Ä°rem Gürsoy ile birlikte danışmanlığımda geliÅŸtirdiÄŸimiz mobil cihaz dengeyle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi için yeni bir yöntem sunuyor.
​
Denge sistemimizin görsel algının yanı sıra göz hareketleri, dikkati etkileyen vestibüler sistemle kaslar, kemik ve eklemleri kapsayan somatosensoriyel sistemin bileÅŸiminden oluÅŸtuÄŸu bilinmektedir. Dolayısıyla bu karışık yapıda denge sistemi hastalıklarının kaynağının bulunması da yoÄŸun bir test süreci gerektirmektedir. GeliÅŸtirdiÄŸimiz cihaz ve yazılımla denge bozukluÄŸunun görsel algı sisteminden mi yoksa somatosensoriyel sistemden mi kaynaklandığı ayırt edililiyoruz. Ayrıca kiÅŸinin alet üzerindeki hareketleri kayıt altına alarak, vücudun dengeye gelmesinde hangi kısımda problem olduÄŸunu da anlayabiliyoruz.
​
​
​
​
Uzun süreli stresin fizyolojik ve psikolojik açıdan olumsuz etkileri
31/05/2016
​
Fizyolojik bir tepki olarak ortaya çıkan stress, kısa vadede hayatta kalmamızı saÄŸlasada uzun vadede bizi hasta ediyor!Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'nde Aydın Rehberlik AraÅŸtırma Merkezi Hizmet Ä°çi EÄŸitim Semineri'nde bahsettiÄŸim gibi günlük iÅŸlevlerimizi bozmayan stres düzeyi bizi üretime ve baÅŸarıya götürüyor. Beynin dışında, stresle ilgili hormonların salgılanmasını saÄŸlayan bir bez bulunuyor. Ortalama bir stress seviyesine ve dolayısıyla ortalama hormon salınımına sahipken daha çok verim alıyoruz.
​
Zor görevlerde az, kolay görevlerde ise çok stresin baÅŸarı getirmesine raÄŸmen, uzun vadeli stres kalp hastalıkları ve bağımlılığa yol açıyor. Bir baÅŸka deyiÅŸle duygu açısından hafif bir uyarılmışlık düzeyinin olması iÅŸlerde baÅŸarıyı getiriyor. Ancak stres seviyesi yoÄŸunlaÅŸtıkça hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan olumsuz etkiler görülebiliyor. Günlük yaÅŸamın kaçınılmaz gerçeÄŸi olan stresi, uyum saÄŸlamamızı gerektiren herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olarak düÅŸünebiliriz. Bu nedenle stresin azı yarar, çoÄŸu zarardır.
​
​